Mat & Logi

I en kommun med cirka 11 000 invånare är de mesta av faciliteterna koncentrerade kring stadskärnan. Då staden ligger centralt i förhållande till föreningens fiskevatten är också tillgången till ett bra fiske aldrig långt borta, se kommunkarta och vår fiskekarta.

Boenden

Säter erbjuder flera boendeformer, allt från motell/hotell, pensionat/vandrarhem till boende på lantgård, camping, egna stugor och Herrgård, klicka här för boende. En egen stuga kan i de flesta fall också bokas via Turistbyrån.

Visit Södra Dalarna är en gemensam hemsida för sex kommuner i södra Dalarna (Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken och Säter) för marknadsföring av Bo, Äta, Göra, Evenemang, Paket mm. Hemsidan finns också tillgänglig på engelska.

Caféer/restauranger

Säter med omnejd har, särskilt under sommaren, ett rikt utbud av caféer. Denna inrättning erbjuder fiskaren precis det livselixir som kan rädda vilken fisketur som helst. Särskilt bör nämnas sommarcaféerna på Åsgårdarna, Säters hembygdsmuseum, öppet från 1 juni till september med servering lördag – söndag, 13:00 – 17:00, och Stora Skedvi hembygdsgård, öppet någonstans från midsommar till mitten av augusti, servering tisdag – söndag, 12:00 – 17:00, måndagar stängt. Ett annat (åretruntöppet) café som måste framhållas är Bollie med uteservering i Rådhusparken sommartid.

Matställen saknas inte heller, drygt tiotal restauranger finns att tillgå. Om kombination vattenutsikt, söderläge och uteservering prioriteras – förutom god, hemlagad mat – finns det en åretruntöppen och tre sommaröppna restauranger som är värda att nämnas. Restaurang Skönvik tillhör förstnämnda kategori, bara ett stenkast från sjön Ljustern på sjukhusområdet. Av sommaröppna och Ljusternnära matställen värda att nämna finns Säters camping och Golfrestaurangen. Dalstugan i Säterdalen, med Ljusterån som rogivande vatten, har servering av såväl fika som hemlagad mat.

Turism

Att besöka Säter med fiskespö är gott nog, men ett fiskebesök förblir ofullständigt utan att också Säterdalen har fått en påhälsning – i synnerhet om sällskapet också inkluderar yngre förmågor som vet att använda en lekpark. Till fiskarens fromma går det också utmärkt (nåja …) att ge sig i kast med Ljusteråns spännande vatten. Reservationen gäller tillgängligheten som inte är av direkt parkkaraktär. Bortom Säterdalens nöjesområde kantas nämligen stigen längs Ljusterån av en frodig lövskog vars grenverk inte sällan fungerar som effektiv krokfångare. Det är också i denna, “vilda” del som fiskaren för ett ögonblick kan tappa koncentrationen och istället uppslukas av Säterdalens ravinsystem och generösa grönska.

Men nu är det som sagt kanske inte fisket som tilldrar Säterdalen det största intresset. Säterdalen, exklusive folkparken, är sedan 2005 ett naturreservat som i vissa delar också är ett Natura 2000-område. Naturreservat Natura 2000

Säterdalens naturvärden kännetecknas i första hand av dess (världs-) unika ravinsystem, som på vissa håll skurit sig ned 50 meter under omgivande markplatå. Den bördiga mjälajorden hyser ett prunkande växttäcke av bland annat meterhöga strutbräken och vita hav av lundstjärnblommor. Lövskogen ger ett närmast tropiskt intryck och fågellivet, vars vårsymfoni försvarar påståendet att Säterdalen är en av Dalarnas fågelrikaste lokal, är monumental tidiga mornar. Dalarna är förresten det landskap i Sverige som hyser flest häckande fågelarter, tji Öland, Gotland och Skåne.

Lundstjärnblomma  Säterdalens grönska

Detta är ett litet, litet smakprov om vad som står att finna i Säter mellan fisketurerna. Att Säter dessutom ståtar med Sveriges enda Film- och biografmuseum, har ett unikt Mentalvårdsmuseum och en innerstad som räknas som en av landets bäst bevarade trästäder (klassad som riksintresseområde för kulturmiljövården) är smultronställen som inte mer omnämns i denna korta översikt. Ett besök på Säters Turistbyrån kan därför bli (nästan) lika givande som fisketuren.