Mat & Logi

I en kommun med cirka 11 000 invånare är de mesta av faciliteterna koncentrerade kring stadskärnan. Då staden ligger centralt i förhållande till föreningens fiskevatten är också tillgången till ett bra fiske aldrig långt borta, se vår fiskekarta.

Boenden

Säter erbjuder flera boendeformer, från motell/hotell, pensionat/vandrarhem till boende på lantgård, camping, egen stuga och Herrgård, klicka här för eller här för boende (den senare hemsidan också på engelska).

Caféer/restauranger

Säter med omnejd har, särskilt under sommaren, ett rikt utbud av caféer. Denna inrättning erbjuder fiskaren precis det livselixir som kan rädda vilken fisketur som helst. Särskilt bör nämnas sommarcaféerna på Åsgårdarna, Säters hembygdsmuseum, öppet från 1 juni till september med servering lördag – söndag, 13:00 – 17:00, och Stora Skedvi hembygdsgård, öppet någonstans från midsommar till mitten av augusti, servering tisdag – söndag, 12:00 – 17:00, måndagar stängt. Ett annat (åretruntöppet) café är Annas Hembageri centralt i Säter, öppet måndag – fredag 08:00 – 17:00, lördag 08:00 – 15:00..

Matställen saknas inte heller. Om kombination vattenutsikt, söderläge och uteservering prioriteras – förutom god, hemlagad mat – finns det en åretruntöppen och tre sommaröppna restauranger som är värda att nämnas. Restaurang Skönvik tillhör förstnämnda kategori, bara ett stenkast från sjön Ljustern på sjukhusområdet. Andra sommaröppna och Ljusternnära matställen är Säters camping , Golfrestaurangen samt Dalstugan i Säterdalen, med Ljusterån som rogivande vatten.

Turism

Att besöka Säter med fiskespö är gott nog, men ett fiskebesök förblir ofullständigt utan att också Säterdalen fått en påhälsning – i synnerhet om sällskapet också inkluderar yngre förmågor som vet att använda en lekpark. Till fiskarens fromma går det också utmärkt (nåja …) att ge sig i kast med Ljusteråns spännande vatten. Reservationen gäller tillgängligheten som inte är direkt kastvänlig. Bortom Säterdalens nöjesområde kantas nämligen stigen längs Ljusterån av en frodig lövskog vars grenverk inte sällan fungerar som effektiv krokfångare. Det är också i denna, ”vilda” del som fiskaren för ett ögonblick kan tappa koncentrationen och istället uppslukas av Säterdalens ravinsystem och generösa grönska.

Säterdalen, exklusive folkparken, är sedan 2005 ett naturreservat som i vissa delar också är ett Natura 2000-område. Säterdalens naturvärden kännetecknas i första hand av dess (världs-) unika ravinsystem, som på vissa håll skurit sig ned 50 meter under omgivande markplatå.  Natura 2000

Den bördiga mjälajorden hyser ett prunkande växttäcke av bland annat meterhöga strutbräken och vita hav av lundstjärnblommor. Lövskogen ger ett närmast tropiskt intryck och fågellivet, vars vårsymfoni försvarar ställningen som ett en av Dalarnas fågelrikaste lokal, är monumental tidiga mornar. Dalarna är förresten det landskap i Sverige som hyser flest häckande fågelarter, tji Öland, Gotland och Skåne.

Lundstjärnblomma  Säterdalens grönska

Detta är ett litet smakprov om vad som står att finna i Säter mellan fisketurerna. Att Säter dessutom ståtar med Sveriges enda Film- och biografmuseum, har ett unikt Mentalvårdsmuseum och en innerstad som räknas som en av landets bäst bevarade trästäder (klassad som riksintresseområde för kulturmiljövården) är andra  smultronställen som inte mer omnämns i denna översikt. Ett turistbesök i Säter kan därför bli (nästan) lika givande som en fisketur.