När har Ljusterns is sköljt?

När detta skrivs har Ljusterns is förlorat slaget mot de fria vattenytorna. Detta torde i år ha skett omkring den 7 april. En händelse som tycks ske tidigare, om inte för varje år, så är i vart fall tendensen tydlig att en förskjutning skett mot de tidigare vårmånaderna. När jag var (lite) yngre vill jag minnas att det fanns en tävling i tidningen (Södran?) som gick ut på att gissa när Ljusterns is sköljde. Om inte minnet sviktar brukade vinnaren koras bland de som gissade att isen försvann någonstans mellan första och andra veckan i maj.

För tre år sedan … eller … jo det var nog 2013. Det året sköljde isen i mitten av mars! Dessförinnan hade Ljustern ”öppnats upp” kring nyår för att under några kalla januariveckor åter omslutas av istäcket. En tidpunkt som även ur ett längre tidsperspektiv måste anses exceptionellt tidigt. Men som framgår av texten är minnet bra – men kort. Därför skulle det vara intressant att få ta del av säkrare källor om när Ljusterns is har sköljt genom årtiondena.

Visst finns det pålitliga kalenderbitare som har koll på denna efterlängtade vårbegivelse? Kontakta i så fall mig Ulf Ljusteräng på tel 070-542 67 75 eller via e-post ulfljusterang@gmail.com. Det skulle vara en lika spännande som förskräcklig läsning att se tendensen över, i bästa fall, flera decennier. Förskräcklig med tanke på att den globala uppvärmningen ”lämnat” polernas isavsmältningar och ökenhettan i tv-rutan och parkerat i vår egen farstu – Ljusterns vårisavsmältning.