Vårfiskepremiär!

Få kan ha undgått vårens tidiga ankomst. Att den meteorologiska våren (sju dagar i sträck med en temperatur över noll grader) anlände redan 20:e februari är, om inte unikt så i vart fall mycket sällsynt (normalt anländer våren till Säter den första april). Att däremot Ljustern sköljer den 8:e mars är en händelse som måste betecknas som extremt tidigt. Frågan är om Ljustern över huvud taget blivit isfri tidigare? Om någon kalenderbitare har uppgifter om tidigare eller tidiga islossningar är kommentarsfältet fritt.

Isfritt är detsamma som båtfiske, åtminstone för Johan Landin som på vårens första fisketur i Ljustern skördade fina fångster. Förutom insjööringen på bilden (6 550 gram, 80 cm lång) landades också två gäddor. I dessa tider är tillfälliga vårväderomslag oundvikliga men betyder bara en extra ylletröja, för fiskarna verkar huggvilligheten inte påverkas av kylan.

Vi uppmanar alla fiskare att anmäla fångster som sker inom Säters fiskevårdsområde till någon av våra två fisketävlingar. Du har då chans att vinna priser, både för den största procentuella vikten (läs mer under rubriken: Tävlingar) men pris lottas också ut bland alla deltagare – oavsett fångstens storlek.